Het leven van een hardlopende jongensmama - en al haar keukenavonturen
Leven met ‘2 onder de 2’.
Leven met ‘2 onder de 2’.

Leven met ‘2 onder de 2’.

Als je google en alle babyfora moet geloven, is het nogal een ding; ‘2 kids onder de 2 jaar’. Toen Luca werd geboren, was Bodi net 1,5. We hadden niet verwacht dat er zo weinig leeftijdsverschil tussen de jongens zou zitten. Toen ik stopte met de pil, hadden we het idee ‘misschien duurt het dit keer wel een jaar’. Het tegendeel was echter waar; ik stond na 4 weken met een positieve zwangerschapstest in mijn handen. Niet verwacht, maar zó gewenst. Wel wisten we toen ook dat we een pittige tijd tegemoet zouden gaan.

Maar eerlijk is eerlijk; is niet elk leeftijdsverschil tussen 2 kinderen pittig? Ja, het is hard werken, met maar anderhalf jaar verschil. Bodi is niet in alles zelfstandig en hij heeft ook echt nog veel zorg nodig, maar hij doet nog wel lekker een middagslaapje (die tegenwoordig samen valt met die van Luca, ideaal!). En dat heb je met sommige andere leeftijdsverschillen ook niet.

Leven met ‘2 onder de 2’. Hoe gaat dat bij ons? De eerste werken waren hárd werken. Je hebt een baby die je moet leren kennen en die het liefst ieder uur aan de borst ligt en je hebt een dreumes die niks snapt van de nieuwe situatie en die nog dezelfde zorg nodig heeft als in de dagen dat de baby er nog niet was. Wij hadden ervoor gekozen om Bodi op zijn gewone dagen naar de gastouder te laten gaan en dat was een goede keuze. Het gaf hem een paar dagen rust en regelmaat en hij kon hierdoor langzaam wennen aan de situatie thuis. En ons hielp het dan weer om tijd aan Luca (en soms aan elkaar) te besteden, wat ook erg fijn was.

Bjorn heeft gebruik gemaakt van het vaderschapsverlof, waardoor we de eerste periode echt samen hebben kunnen doen. Een enorme luxe en ook echt een cadeautje, want die eerste tijd is zo waardevol. Toen Bjorn weer aan het werk ging, vond ik het wel pittig op de dagen dat ik de jongens allebei had. Bodi zat er echt niet op te wachten om mee naar boven te gaan, als Luca naar bed moest. Maar Bodi alleen beneden laten blijven, vond ik ook nog geen optie. Als ik Luca moest voeden, parkeerde ik Bodi maar voor de tv. We hebben wat uurtjes Kikker, Bumba en Teletubbies gekeken. En boterhammen smeren voor Bodi, terwijl Luca lag te huilen, was ook niet fijn.

Soms voelde het als overleven, en ik kon me met tijden ook echt wel een slechte moeder voelen. Voor mijn gevoel kon ik op die dagen allebei de jongens niet geven wat ze eigenlijk nodig hadden. Ik wilde 100% voor beide zorgen, en voelde mezelf tekort schieten als ik Bodi voor de tv parkeerde in plaats van een spelletje met hem speelde. Langzamerhand kwam er gelukkig meer regelmaat, structuur en handigheid in onze situatie. En dat Luca inmiddels wat ouders is, en zijn dagen niet meer alleen draaien om slaapjes en voedingen, werkt ook wel echt mee.

De nachten met Luca gingen zoals de nachten met een jonge baby gaan. Luca heeft de eerste weken met regelmaat alleen op onze buik willen slapen. Langzamerhand ging hij meer en meer in zijn eigen wiegje, naast ons bed slapen. Daarnaast wilde hij om de 2,5 à 3 uur voeding, met verschonen en voeden zelf ben je dan blij met 1,5 à 2 uur slaap tussendoor. Doe dat een aantal weken achter elkaar, en je weet weer hoe moe in het kwadraat voelt. Gelukkig bleef Bodi gewoon slapen zoals hij altijd deed, wat voor hem en voor ons fijn was. Wat je vaak hoort, met 2 kids onder de 2, is dat er altijd wel 1 kind is, die voor slechte nachten zorgt. Inmiddels is Luca 4 maanden oud en slaapt hij door. Maken wij weer nachten van 7 à 8 uur. De gebroken-nachten-fase duurde hier niet enorm lang en daar hebben we erg veel geluk mee. Al weet ik ook wel dat er straks weer een fase gaat komen met tandjes en slaapregressies en dat er echt wel weer gebroken nachten gaan komen. We genieten nu even van doorslapen, met onze 2 onder de 2 🙂

Wat ik ook wel fijn vind aan dit leeftijdsverschil, is dat Bodi eigenlijk te jong was om alles goed te begrijpen, en dus mee ging en gaat in de orde van de dag. De eerste dagen keek hij met regelmaat naar Luca… en dan zei zijn blik ‘wanneer ga jij weer weg?’. Na enkele weken was hij echter compleet aan de situatie gewend en vond hij zijn broertje erg leuk. Natuurlijk is het fijn als je kind de situatie begrijpt, maar het niet begrijpen en er gewoon in mee gaan, heeft zo ook zijn voordelen. We hebben echt hard ons best gedaan om Bodi voor te bereiden, maar hoe goed kan je een kind van 1,5 nu daadwerkelijk voorbereiden?

Omdat er veel tijd naar Luca ging, hebben we ervoor gekozen om ook bewust quality time met Bodi in te plannen. Zo gaat in het weekend Bjorn of ik altijd één op één een activiteit met Bodi doen. Zwemmen, naar Monkey Town, naar het Nijntje Museum of naar dreumesgym bij Monkey Moves. Een momentje even aandacht alleen voor Bodi, dat vindt hij erg fijn, en het is voor onszelf natuurlijk ook prettig. Het doet je als ouder ook wel iets, dat je je kind even niet meer de volledige aandacht kan geven, die je hem eerst natuurlijk wel geven kon.

Toen mij op het consultatiebureau werd gevraagd hoe ik het vond met 2 jonge kinderen, kon ik in alle eerlijkheid antwoorden. ‘Ik vind het enorm genieten en enorm hard werken’. Het feit dat het enorm hard werken en soms ook zwaar is, neemt niet weg dat ik enorm geniet van mijn twee kleine jochies. Helemaal nu Luca wat ouder is en de wereld steeds meer in zich op neemt. Hij vindt Bodi onwijs interessant. Zit vaak te kijken wat zijn grote broer allemaal doet. Ook Bodi is dol op zijn kleine broertje, al is het wat lastig dat je broertje allemaal leuke knuffeltjes heeft, die eigenlijk niet voor jou zijn. Het zal straks nog wel wat lastiger worden, als Luca rond gaat kruipen en er met Bodi’s speelgoed vandoor gaat.

En hoewel het elke dag hard werken is, je 24/7 aan staat en het nu dubbel zo hard zorgen is, heb ik geen seconde spijt van het weinige leeftijdsverschil tussen deze 2 jongetjes. Ik kan niet wachten op alle avonturen die we gaan beleven, op 2 jongetjes die samen op regenlaarsjes in plassen stampen en die lekker samen in bad zitten te spetteren. Samen avonturen maken en vriendjes voor het leven zijn! <3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.